Gebitsbescherming
Bij een aantal sporten bestaan risico’s voor sportblessures en ongevallen. Een ongeval met de tanden kan leiden tot het afbreken, los gaan staan, verplaatsen of uitgeslagen worden van één of meerdere tanden. De tandarts dient dan een tijdrovende en kostbare behandeling uit te voeren om de tanden te redden, maar helaas lukt dat lang niet altijd. Daarom is het beter om deze problemen te voorkomen door tijdens het sporten een gebitsbeschermer te dragen.
Ook geeft het bescherming van uw tanden tijdens knarsen tijdens het slapen.
De gebitsbeschermer
Een gebitsbeschermer is een soort hoesje van zachte kunststof dat over de tanden in de bovenkaak wordt geplaatst. De kunststof is enkele millimeters dik, sterk en meestal doorzichtig. Een gebitsbeschermer vangt een klap op de tanden op en verdeelt de kracht van de klap over alle tanden. Doordat de kracht verdeeld wordt, zal de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein zijn dat er geen schade optreedt.
Je zou een gebitsbeschermer dus kunnen vergelijken met een bumper. Als er ondanks het dragen van een gebitsbeschermer toch een tand wordt uitgeslagen, dient de gebitsbeschermer als een vangnet waardoor de uitgeslagen tand niet zoek kan raken. De tand kan dan weer in de kaak worden teruggeplaatst.
Soorten gebitsbeschermers
Er bestaan drie soorten gebitsbeschermers, namelijk een kant en klare gebitsbeschermers, voorgevormde gebitsbeschermers en exact passende gebitsbeschermers.
Kant en klare gebitsbeschermers
De pasvorm is matig en kan niet worden aangepast aan het gebit. De werking is daardoor beperkt. De kosten van zo’n gebitsbeschermer zijn laag.
Voorgevormde gebitsbeschermers
In een sportzaak zijn ook voorgevormde gebitsbeschermers te koop die wél kunnen worden aangepast aan het gebit. Door de gebitsbeschermer even in heet water te leggen, wordt hij zacht en enigszins vervormbaar. De zacht geworden gebitsbeschermer wordt vervolgens over de tanden geplaatst en daar stevig tegen aangedrukt. Daardoor sluit hij beter aan. Na enige tijd koelt de gebitsbeschermer af in de mond en is de kunststof niet meer te vervormen.
Zonodig kan de procedure worden herhaald totdat de gebitsbeschermer goed om de tanden past. Een voorgevormde gebitsbeschermer werkt beter dan van een kant en klare gebitsbeschermer. De kosten zijn laag maar wel iets hoger dan van een kant en klare gebitsbeschermer.
Exact passende gebitsbeschermers
Een exact passende gebitsbeschermer moet door de tandarts worden gemaakt. Zo’n gebitsbeschermer geeft de beste bescherming tegen schade aan de tanden. De tandarts maakt eerst een afdruk van het gebit. Dit wordt ook wel ‘happen’ genoemd. Met behulp van de gebitsafdruk wordt vervolgens een kopie van het gebit gemaakt. Op deze kopie maakt de tandtechnieker een gebitsbeschermer die exact op de tanden past. Na het maken van de gebitsafdruk duurt het meestal een week voordat de gebitsbeschermer klaar is. De kosten bedragen zo’n € 80 tot € 100
Wanneer een gebitsbeschermer?
Lang niet alle sporten geven een risico voor letsel aan de tanden. Als u sport, kunt u dit risico meestal zelf wel inschatten. Sporten waarbij het risico voor een ongeval met de tanden erg groot is en waarbij u een gebitsbeschermer zou moeten dragen, zijn voetbal, hockey, ijshockey, boksen, kickboksen en andere vechtsporten.
Aanbeveling
De ideale gebitsbeschermer moet maximale bescherming bieden tegen schade aan de tanden en stevig maar toch prettig zitten. Bovendien mag hij de ademhaling niet verstoren. Alleen de exact passende gebitsbeschermer die door de tandarts wordt gemaakt, voldoet aan al deze eisen.