Klikgebit

Klikgebit

Een klikgebit (een kunstgebit op implantaten) zit stevig vast, maar heeft ook nadelen. Een tandarts kan u adviseren of een klikgebit iets voor u is.

Het grote voordeel van een kunstgebit is dat het los zit. Schoonmaken is een fluitje van een cent. Dit voordeel is meteen ook een nadeel: in veel gevallen zit een kunstgebit te los. Dit geldt met name voor de onderprothese. Bij het eten iets afbijten met de voortanden is vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. Ook praten of hard lachen is met een loszittend kunstgebit problematisch. Daarom kiezen veel mensen voor een klikgebit. Een klikgebit is een kunstgebit dat u vastklikt op implantaten in uw mond. De keuze tussen een klikgebit en een los kunstgebit hangt niet alleen af van uw klachten. Zo zijn ook de vorm van uw mond en uw algehele gezondheid van invloed op de mogelijkheid om implantaten aan te brengen. Ook is het onverstandig om aan een klikgebit te beginnen als er problemen te verwachten zijn met de mondhygiëne.

Voordelen van een klikgebit

Een klikgebit zit lekker stevig. Dat geeft een klikgebit duidelijke voordelen ten opzichte van een kunstgebit. Zo zult u merken dat het eten veel makkelijker gaat dan met een kunstgebit. Vooral bijten met de voortanden is een stuk eenvoudiger. Ook kunt u weer vrijuit praten en lachen, zonder zorg dat het gebit losschiet. Een klikgebit is daardoor goed voor uw zelfvertrouwen. Daarnaast heeft een klikgebit ook een aantal medische of technische voordelen:

  • Op de plaatsen waar de implantaten zijn aangebracht, kan de kaak niet meer slinken. Het is dus niet meer nodig om het gebit van tijd tot tijd opnieuw op maat te laten maken in verband met een geslonken kaak.
  • Doordat voor een klikgebit geen hele plaat nodig is, is het mogelijk om het verhemelte vrij te houden.
  • Mensen met een klikgebit hebben zelden of nooit last van drukplekjes.

 

Nadelen van een klikgebit

Een klikgebit heeft helaas ook nadelen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan één van deze nadelen een reden zijn om af te zien van een klikgebit.

  • Het plaatsen van de implantaten is een (poliklinische) operatie, met alle ongemakken en kansen op complicaties van dien. In sommige gevallen is voor het klikgebit een kaakopbouw onder narcose nodig.
  • Er is een kans dat de operatie mislukt: het kan zijn dat de implantaten niet vastgroeien. Die kans is gelukkig maar klein, maar toch iets om rekening mee te houden.
  • De implantaten zijn gevoelig voor ontstekingen. U moet dus heel precies poetsen.
  • Toen u een kunstgebit had hoefde u nog maar zelden naar een mondhygiëniste of tandarts, maar met een klikgebit moet dat weer meermalen per jaar.
  • Een klikgebit heeft onderin metalen onderdelen. Daardoor is het klikgebit minder eenvoudig schoon te houden.

Kunstgebit of klikgebit?

Als u twijfelt tussen een kunstgebit en een klikgebit, kunt u het beste advies vragen aan een tandarts. Omdat er een operatie nodig is om de implantaten te plaatsen, kiest u niet zomaar even voor een klikgebit. Het is een individuele keuze die van zeer veel factoren afhangt. Een tandarts kan samen met u bekijken of in uw specifieke situatie een kunstgebit of een klikgebit de beste keuze is. Ook kan hij u advies op maat geven over het op de juiste wijze onderhouden van het klikgebit en over de mondhygiëne die voortaan vereist is. Kiest u inderdaad voor een klikgebit, ga dan na de operatie op gezette tijden voor controle terug naar de tandarts of mondhygiëniste. Doe dat ook als u geen klachten hebt. Grote problemen met een klikgebit zijn gelukkig zeldzaam, maar als er toch iets is kunt er maar beter tijdig bij zijn.